Wanneer is langetermijnsparen interessant?

 

Image of the blog article

 

Uw woonlening is afbetaald of u wordt binnenkort 65? Al aan langetermijnsparen gedacht?
 

Langetermijnsparen is fiscaal voordelig sparen voor later met een levensverzekeringscontract. Net zoals bij pensioensparen bouwt u een kapitaal op waarmee u uw wettelijk pensioen aanvult.

Uw pensioen is nog ver van uw bed en uw eerste bekommernis is de aankoop van een eigen woning? In bepaalde gevallen kunt u via langetermijnsparen uw toekomstige schuldsaldoverzekering financieren. Zo spaart u om de kosten van uw droomhuis of -appartement te drukken en doet u aan langetermijnsparen. Uw P&V-adviseur legt u graag uit hoe dat precies in zijn werk gaat.
 

Hoe werkt langetermijnsparen?
 

Langetermijnsparen doet u via een levensverzekeringscontract in tak 21 of tak 23 gedurende minimaal tien jaar.

Om zo’n contract af te sluiten, moet u voldoen aan twee voorwaarden:

  • u bent minstens 18 jaar
  • u valt onder de Belgische personenbelasting (u hebt beroepsinkomsten, een pensioen of vervangingsinkomsten).

Voldoet u aan beide voorwaarden, dan kunt u elk jaar een bepaalde som opzij zetten waarop u een belastingvoordeel van 30% krijgt. Omdat u op uw premies geen gemeentetaksen betaalt, valt uw fiscaal voordeel zelfs nog wat hoger uit.

De jaarlijkse interesten van uw langetermijnsparen hangen af van de gekozen spaarformule (tak 21 of tak 23) en leveren op hun beurt ook weer interesten op. Uw P&V-adviseur bezorgt u hiervan graag een simulatie.

Een extra troef ten opzichte van het pensioensparen: ook na uw 65ste kunt u nog aan langetermijnsparen doen. Om een belastingvermindering te krijgen, moet u uw contract wel afsluiten vóór uw 65ste en moet het nog minstens tien jaar lopen.
 

Hoeveel mag u sparen?
 

Het bedrag dat u mag sparen, hangt onder andere af van uw belastbare beroepsinkomsten en wordt elk jaar geplafonneerd. Voor het inkomstenjaar 2018 is het maximale spaarbedrag 2 310 euro, maar dan moet u wel een netto belastbaar beroepsinkomen hebben van 35 000 euro. Stort u dit maximale bedrag, dan krijgt u een fiscaal voordeel van 693 euro.

Uiteraard beslist u zelf of en hoeveel u elk jaar spaart. In functie van uw persoonlijke situatie kunt u tijdelijk even niets meer of een kleiner bedrag storten, om later het sparen te hervatten of uw premie weer te verhogen.
 

Fiscale aftrek, ook nadat uw woning is afbetaald
 

Afhankelijk van waar u woont en wanneer u uw woonkrediet afsloot, kunnen de bedragen die u stort in uw contract langetermijnsparen in conflict komen met de fiscale aftrek van de premies voor uw schuldsaldoverzekering en de interesten en kapitaalaflossingen van uw hypothecair krediet.

In Wallonië kunt u de premies van uw langetermijnsparen cumuleren met de voordelen van de wooncheque voor een enige en eigen woning die werd aangeschaft met een krediet afgesloten vanaf 2016. In Brussel hebben kredieten die werden afgesloten vanaf 2017 voor een enige en eigen woning geen invloed op het jaarlijks bedrag dat u jaarlijks in uw contract langetermijnsparen kunt storten.

Sloot u vóór 2015 een lening af om een eigen woning te kopen in Vlaanderen, dan mag u in uw belastingaangifte van 2019 voor uw langetermijnsparen en woonkrediet samen maximaal 2 310 euro invullen. In dat geval is langetermijnsparen fiscaal minder interessant zolang uw woning niet is afbetaald. Daarna is het wel weer een prima optie om uw zogenaamde fiscale korf te vullen.

Leningen voor een eigen woning in Vlaanderen afgesloten na 2015 hebben geen invloed op het bedrag dat u fiscaal in mindering kunt brengen onder langetermijnsparen. In dat geval mag u elk jaar het maximale spaarbedrag storten.
 

Hoe zit het met de belastingen bij opname van uw kapitaal?
 

Op elke premie is een verzekeringstaks van 2% verschuldigd. Op uw 60ste verjaardag betaalt u een anticipatieve heffing van 10% op het gedeelte dat u spaarde met uw premies. Begon u met langetermijnsparen na uw 55ste, dan betaalt u deze 10% pas op de tiende verjaardag van uw contract.

Als u uw premie na uw 55ste verhoogt, wordt de anticipatieve heffing pas afgerekend op de tiende verjaardag van de verhoging. Dat is uiteraard niet voordelig. Als u van plan bent om het maximale bedrag te storten, doet u dat dus best voor uw 55ste.

Ook na de betaling van de anticipatieve heffing loont het de moeite om verder te sparen. De premies die u vanaf dan stort, zijn belastingvrij en blijven een fiscaal voordeel van 30% opleveren.

Bij opname van uw kapitaal op de voorziene einddatum betaalt u geen belasting meer.

Uw kapitaal vervroegd opvragen is mogelijk maar heel nadelig. U moet dan uitstapkosten betalen en wordt fiscaal beboet voor het belastingvoordeel dat u kreeg.
 

Sparen voor later? Vraag raad aan uw P&V-adviseur
 

Wilt u geld opzij zetten voor later met een fiscaal voordeel vandaag? Dat kan met het langetermijnsparen of pensioensparen van P&V. Om precies te weten hoeveel u best spaart en wat dat oplevert, vraagt u best raad aan uw P&V-adviseur. Op basis van uw inkomen en uw huidige fiscale situatie bezorgt hij u met plezier spaartips op maat.

 

4 augustus 2020