Vijf tips om meer te halen uit uw spaargeld in 2020

 

Image of the blog article

 

Hoe presteerden de spaarproducten van P&V het afgelopen jaar?
 

2019 was een topjaar voor de Belgische spaarboekjes. Vandaag staat er zelfs een recordbedrag van 280 miljard euro op geparkeerd. We blijven ons spaarboekje een veilige belegging vinden, ondanks de historisch lage rentes. Maar is dit wel de beste keuze? Want het leven wordt almaar duurder en de opbrengst van het spaarboekje volstaat al lang niet meer om de inflatie te kloppen. De rendementen van de spaarformules van P&V van 2019 bewijzen alleszins dat het beter kan ...
 

2019: P&V klopt de inflatie

Bij P&V kunt u uw geld investeren in tak 21 (spaarformule met een gewaarborgde rentevoet) of in tak 23 (uw rendement hangt af van de prestatie van een beleggingsfonds). Een combinatie van beide kan ook: als spaarder of belegger beslist u zelf, volgens uw profiel, waarin u wilt investeren.

Welke keuze u ook maakt, bij P&V zit u goed. In 2019 was de inflatie gemiddeld 1,44%, maar de rendementen van onze spaarplannen en beleggingsfondsen presteerden beter. Enkele voorbeelden:

  • Uw P&V Pensioensparen of Langetermijnsparen met een gewaarborgde rentevoet van 0% gaf een winstdeelname van 1,8%. Hebt u een gewaarborgde rentevoet van 0,45%, dan bedraagt uw winstdeelname 1,3% en is uw totaalrendement dus gelijk aan 1,75%.
  • Ook het Vrij Sparen van P&V (sparen zonder fiscaal voordeel) met een gewaarborgde rentevoet van 0% leverde in 2019 een rendement op van 1,8%.
  • Daarnaast hebben de beleggingsfondsen van P&V, de Managed Funds, een uitstekend jaar achter de rug. Het Stability Fund (voor defensieve beleggers), bijvoorbeeld, kon een rendement voorleggen van 10,19%.

Benieuwd naar het rendement van uw spaarproduct in 2019? Uw P&V-adviseur licht dit graag toe in een persoonlijk gesprek. In juni van dit jaar ontvangt u bovendien de actuele situatie van uw levensverzekering. Belegde u premies en/of winstdeelname in een Managed Fund? Dan krijgt u ook een rendementsoverzicht.
 

Vijf tips voor uw geld in 2020
 

Zoveel mogelijk mensen een eerlijke bescherming bieden, dat is sinds haar oprichting in 1907 de drijfveer van P&V. U beschermen tegen koopkrachtverlies behoort daar ook toe. Om u te helpen ook in 2020 de inflatie te verslaan, hebben we alvast vijf tips.

1. Voorzie een buffer

Hoewel het spaarboekje vandaag eerder een verliesboekje is, kunnen we niet zonder. Wat als u morgen een kleine tegenslag hebt? Onverwachte kosten aan de auto, bijvoorbeeld, of de wasmachine die het plots begeeft? Of misschien hebt u op korte termijn projecten gepland zoals een nieuwe keuken, de aanleg van uw oprit, een grote droomreis, … Het geld dat u hiervoor nodig hebt en dat u niet wilt lenen, parkeert u best op uw spaarboekje.
 

2. Ga voor de combinatie zekerheid en potentieel hoog rendement

Iedereen is uniek en heeft dan ook zijn eigen risicoprofiel. Dat is de mate waarin u bereid bent risico te nemen. P&V biedt een oplossing voor elk profiel. Bent u eerder voorzichtig? Geen probleem, u investeert dan het grootste deel van uw geld in tak 21. Zo geniet u op de gestorte premies van een gewaarborgde rentevoet en kapitaalsbescherming (*).

Mikt u op een potentieel hoger rendement? Dan kunt u kiezen voor tak 23. Ook hier onderscheiden we verschillende risicoprofielen (van defensief tot dynamisch). Om het u gemakkelijk te maken, biedt P&V u vier profielfondsen aan. Dit zijn fondsen waarvan de samenstelling naadloos aansluit bij een bepaald beleggersprofiel. Zo hoeft u niet zelf de beurzen op te volgen en belegt u op elk moment volgens uw eigen profiel.

(*) na aftrek van de kosten die aan het product zijn verbonden.
 

3. Optimaliseer uw fiscaal voordeel

Er bestaan heel wat manieren om te sparen met fiscaal voordeel. Maak hier optimaal gebruik van. Het fiscale voordeel zorgt namelijk voor een extra risicoloos rendement.

Twijfelt u of u nog fiscale ruimte heeft? Vraag raad aan uw P&V-adviseur.
 

4. Stap gespreid in

Is het na de stijging van vorig jaar wel een goed moment om in fondsen te investeren? Een goede vraag waarop we helaas geen eenduidig antwoord hebben. Daarom adviseren we om vooral gespreid in te stappen. Daalt het fonds, dan koopt u volgende maand al goedkoper in. Stijgt de beurs, dan stijgt uiteraard de waarde van uw eerste storting. Het voordeel van gespreid instappen, is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de timing. U koopt automatisch meer deelbewijzen als het fonds daalt en minder als het fonds stijgt.
 

5. Iedereen kan beleggen

“We kunnen maar een klein bedrag investeren. We kennen er te weinig van.” Dat zijn de twee meest gehoorde argumenten om niets te doen met uw spaargeld. Is beleggen enkel weggelegd voor grootverdieners? Bij P&V is dat helemaal niet het geval. Vanaf 25 euro per maand kunt u al geld opzij zetten. En omdat u in (profiel)fondsen investeert, kunt u erop rekenen dat uw investering wordt beheerd door specialisten. Voor u hieraan begint, neemt uw P&V-adviseur uitgebreid de tijd om samen met u uw beleggersprofiel te bepalen, uw wensen en behoeften in kaart te brengen en u vervolgens een oplossing op maat voor te stellen.


Uw P&V-adviseur geeft u professioneel advies
 

Wilt u ook uw spaargeld een extra boost geven? Maak dan een afspraak met uw P&V-adviseur. Op basis van uw beleggersprofiel bepaalt hij samen met u de spaaroplossing die het beste bij u past.

 

18 februari 2020